Uludiş Kanal Tedavisi (Endodonti)

Kanal tedavisindeki amaç  enfekte veya çürümüş dişleri tedavi etmek amacıyla gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. . Kanal tedavisinde dişin dış sert dokusunun içindeki kök kanalı adı verilen doğal boşlukta yer alan pulpa ile diş siniri çıkarılır, dişin iç kısmındaki enfekte olmuş bölge temizlenir ve ,açılan boşluğa tedavi uygulanır. 

 

Dişte meydana gelen enfekte bölgelerin tedavisi geçtikçe çürük diş sinirlerine doğru ilerler ve dişin içerisindeki  sinirlerin enfekte olmasına neden olur. Diş sinirlerinin iltihaplanması kişinin diş ağrısı şikayetlerine ve ileri safhada dişin kaybına neden olur.

 

Dişten çıkarılan diş siniri diş sağlığı ve işlevi için hayati önem taşımaz, kişinin ağrı hissetmesinin önüne geçer. Sadece sıcak ve soğuk algısı için kullanılan duyusal bir sinirdir. Eğer tedavi uygulanmaz ise dişi çevreleyen dokunun enfekte olması ile apseler oluşabilir.

 

Kanal tedavisinin ardından, dişte birkaç gün hassasiyet veya çiğneme sırasında ağrı görülebilir. Bu kanal tedavisi ardından oluşan normal bir durumdur. Travma veya kanal tedavisinin bir sonucu olarak dişler kahverengi, pembe veya gri renk alabilirler. Renk bozukluğunun nedeni travma ise dişe önce kanal tedavisi yapılır ve ardından beyazlatma işlemi uygulanır. Renk değişikliği kanal tedavisinden sonra ortaya çıkmış ise diş röntgen çekilerek incelenir. Eğer kanal tedavisinde sorun yoksa beyazlatma yapılır. Aksi bir durumda öncelikle kanal tedavisi yenilenir ve ardından beyazlatma işlemine başlanır.

 

Endodonti uzmanı tarafından doğru yöntemle uygulanan kanal tedavilerinde başarı oranı %98’e varmaktadır. Kanal tedavisi ülkemizde ve dünyada bütün diş hekimleri tarafından uygulanabilen bir yöntemdir. Bu konuda lisansüstü eğitim yapmış kişilere Endodontist denir. Serbest diş hekimleri Endodontistlerle işbirliği içinde çalışırlar ve gerekli gördüklerinde yardım isteyerek hastalarının en iyi şekilde tedavi edilmelerini sağlarlar.