Uludiş Gülüş Tasarımı

İçerisinde farklı diş doktorluğu uygulaması bulunan tedavidir. Gülüş tasarımı sağlık problemi olmadan öte ;kişiye parlak ve estetik gülüş tasarımı amaçtır. Bu işlem, gülüşünden memnun olmayan ve rahatça gülmesini engelleyen sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik yapılır. Samimi ve doğal bir yöntem ile gülümseyebilmek ağız ve diş sağlığı kadar kişinin psikolojik durumu açısından da çok önemlidir . Çünkü dişlerinde ve diş etlerinde olan bazı sorunlar nedeniyle gülmekten ve gülümsemekten çekinen insanlar toplum ve sosyal hayata bazı sıkıntılar yaşarlar.

Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?

Hastanın böyle bir uygulamadan ne gibi şeyler beklediği detaylıca sorulmalıdır sonraki adım ise hastanın ağzı incelenerek sorunlar diş doktoru tarafından tespit edilir .Hastanın yüz şekli ve ağız içi fotoğraflandıktan sonra bilgisayar ortamında fotoğraflar ölçülmektedir .Fotoğraflar gerekli bazı düzenlemeler sonra işlem sonrası oluşacak görüntüye yakın bir görüntü gösterilmekte ve tedavi süreci anlatılmaktadır. Uygulama genelde 20 yaşından sonra yapılmakta olup küçük olanlar için diş teli tedavisi tavsiye edilmektedir .Uygulanan dolgu işlemleri estetik tedavisi için yapılmaktadır fakat yapılan tedavi sadece estetik bir görünüş değil hem ağız ve diş sağlığı için hem de çiğneme bozukluklarını gidermek içindir .Aşağıda belirtilen hususlar belirli sıra dahiline dikkate alınarak yapılır

Gülüş tasarımı için belirleyici olan hususlar 

 
Gülüş simetrisi ,dişlerin renkleri ve sıralanış durumu ,diş etlerin durumu ,dudakların şekli ,hastanın yüz hatları vb.
 
Gülüş tasarımı ile ilgili merak edilen sorular 

Gülüş tasarımından sonraki süreçte nelere dikkat edilmelidir?

Bu işlemden sonra ağız hijyenine dikkat edilmeli ve rutin kontroller aksatılmamalıdır.

Gülüş tasarımında ne gibi işlemler vardır?

Cerrahi ,ortodonti ,protez ,dişeti hastalıklarıyla mücadele ve estetiği.

 

Bu operasyonlar kalıcı mıdır?

Evet kalıcıdır fakat hastanın ağız ve diş sağlığına önem vermesi bu konuda kilit rol oynar.

 

Pembe Estetik

 

Pembe estetik, estetik diş hekimliği çerçevesinde kozmetik kozmetik olarak uygulanan bir diş eti operasyonu işlemidir. Diş etleri, dişlerin etrafını saran ve görünüşlerini belirleyen bir çerçeve gibidir.

 

Estetik bir gülüş için sağlıklı diş etleri vazgeçilmezdir. Diş etlerinin sağlıklı olmalarının yanı sıra bu çerçevenin aynı zamanda dişleri simetrik ve istenen şekilde sarması da gerekir.

 

Pembe Estetik; estetik bir gülüş için dişlerin dudaklar ve diğer dişlerle olan ilişkisini yansıtır. Bunun yanında dişlerin diş etleriyle ve diş etlerinin dudaklarla olan ilişkisi de çok önemlidir.

 

Diş etlerinin dişler arasında simetrik ve hizalı şekilde uzanması ve dişler arası boşlukları tam manasıyla doldurması önemlidir. Bu sayesinde uygun olarak çerçevelenmiş dişlerle estetik bir gülüşten söz edilebilir.

 

Diş Beyazlatma

 

Klinik ortamında diş beyazlatma uygulamasında hekim, uygun gördüğü diş beyazlatma jelini ısı uygulaması ya da ultraviyole ışık kullanarak gerçekleştirilir. Uygulamanın öncesinde dişler uygulama için uygun hale getirilir. Bunun için diş taşları, diş yüzeyi profesyonel şekilde temizlenir. Dişin yüzeyi cilalanır ve ilk fotoğraf alınır. Ardından diş tonu belirlenir. Uygulama esnasında diş etinin zarar görmemesi adına diş etini koruyucu bir jel uygulanır ve hastaya gözlerini korumak amacıyla gözlük takılır. Diş beyazlatma uygulaması ise 20 dakika ile 30 dakika süreyle uygulanarak diş beyazlatma işlemi tamamlanır.

 

Lamine Diş Nedir?

 

Lamine diş; (laminate veneer olarakta bilinir) gülüş estetiğini iyileştirmek amacıyla, dişlerin ön yüzeyine yapıştırılan ve kişiye özel olarak üretilen ince kaplamalardır. Pek çok diş hekimi bu tedaviyi tanımlarken, yapay tırnak benzetmesini yapar. Bu nedenle toplum arasında diş lensi olarakta anılır.

 

Lamine tedavilerinde dişte yapılması gereken küçültme miktarı; alttaki diş rengi, çarpıklık miktarı, pozisyonu ve formuna göre belirlenir. Üretilen kabuklar çok ince de olsalar, dişin ön yüzeylerine yapıştırıldıklarında, diş hacimsel olarak büyür. Küçük ve arkın iç tarafında bu boyut artışı pozitif bir etki oluştururken, iri ve dış taraftaki dişlerde negatif bir görünüme neden olur.

 

Lamine Kaplama Çeşitleri

 

Pratikte 3 farklı lamine uygulaması yapılmaktadır:

 

Kompozit lamina
Yaprak porselen diş
Yaprak zirkonyum
Yaprak Porselen

 

Yaprak porselen (porselen lamina); gülüş tasarımında yaygın olarak kullanılan, en estetik kaplama türüdür. Yaprak diş olarakta adlandırılan bu porselenler; 0,2-0,6mm kalınlığında ince bir tabaka halinde üretilmektedir. Hazırlanan kaplama dişlerin ön yüzeyine yapıştırılarak pek çok kozmetik diş kusurunu başarıyla kapatır. Yaprak porselenler sıklıkla feldispatik ya da lityum disilikat emax seramikler kullanılır.

 

Avantajları:

 

Dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
Işığı mükemmel derecede geçirerek doğal bir görünüm sunar.

Parlak yüzeyleri leke tutmaz ve kolay temizlenebilirler.
Zirkonyum porselen diş tedavisinden daha az dokusu kaldırılır.

 

Kompozit Lamine

 

Kompozit lamine; dişin rengini, konumunu veya şeklini düzeltmek için ön yüzeylerine uygulanan kompozit reçine esaslı kaplamalardır. Klinikte tek seansta direk diş üzerine uygulanabilir veya laboratuvarda üretilip sonradan da yapıştırılabilir. Materyalin içeriğindeki seramik tozları iyi bir estetik sunarken, plastik bileşenler direncini artırır.

 

Bonding olarakta bilinen bu diş estetiği tedavisi; dişler üzerindeki hasarları, çatlakları ve kırıkları tedavi etmek için yaprak dişe nazaran ucuz ama etkili bir yoldur.

 

Avantajları:

 

Genellikle daha az diş maddesi kaldırılır.
Klinik ziyareti daha azdır ve bazen tek seansta hazırlanabilir.
Porselene kıyasla daha ekonomiktir
Hasar görürse tamir edilmesi ve düzeltilmesi daha basittir.