Uludiş İmplant Tedavisi

İmplantlar; çeşitli sebeplerden dolayı ağızda eksik olan dişlerin yerine protezi ile ikame edilmesi amacıyla, genellikle titanyum veya titanyum bileşiklerinden hazırlanan dişlerinizin en makul  alternatifi olan yapay diş kökleridir.  Diş eksikliklerinde de komşu dişlerde hiçbir işlem yapılmasına gerek kalmadan sağlıklı dişler yapılabilmektedir. İmplantlar vücut dokuları tarafından kabul edilen ve son derece dayanıklı, ileri teknoloji ürünü olan titanyumdan imal edilmektedir. Olağan dışı durumlar haricinde implantlar bir ömür boyu kullanıma müsaittirler.

 

Kemiğin kalitesi implantın başarısını etkileyen faktörlerden birisidir. Aynı zamanda tedaviden önce ve implant ağızda kaldığı sürece diş eti bölgesinin tamamen sağlıklı olması gerekmektedir.

 

İmplant uygulaması sırasında başarıya etki eden en önemli faktörlerden birisi kemik yapısıdır. Danışman implant için uygun bir kemik dokusuna sahip olmalıdır. Kemik dokusunun tespiti uzman hekimler tarafından saptanmalı ve sonrasında implant planlaması yapılmalıdır. İmplant uygulaması öncesinde mutlaka klinik ve muayene yapılması gerekmektedir.

 

İmplant için eğer kişinin kemik yapısı ve sağlık durumu uygunsa, üst yaş limiti yoktur.. İmplant uygulaması sadece daha kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalarda tercih edilmemektedir.

 

Tedavinin problemsiz tamamlandığı vakalar da hastalar implantların varlığını bile hissetmeyecek kadar rahat olmaktadır. İmplant uygulaması sırasında hasta tercihine göre genel ya da lokal anestezi kullanılabilmektedir.

 

İmplant tedavisinden önce ve implant ağızda kaldığı sürece diş etlerinin sağlıklı olması gerekmektedir. Implantların kemik ile tam birleşmesini sağlamak için iyileşme dönemi olan ilk 3-6 ay boyunca implant üstüne gelen yüklerin en aza indirgenmesi sağlanmalıdır.

 

Özellikle erken dönem iyileşmesi sırasında sigara kullanmak enfeksiyon riskini artırabilmektedir. Bunun için sigara kullanımı tavsiye edilmemektedir.

 

Dişte meydana gelen enfekte bölgelerin tedavisi geçtikçe çürük diş sinirlerine doğru ilerler ve dişin içerisindeki  sinirlerin enfekte olmasına neden olur. Diş sinirlerinin iltihaplanması kişinin diş ağrısı şikayetlerine ve ileri safhada dişin kaybına neden olur.

 

Dişten çıkarılan diş siniri diş sağlığı ve işlevi için hayati önem taşımaz, kişinin ağrı hissetmesinin önüne geçer. Sadece sıcak ve soğuk algısı için kullanılan duyusal bir sinirdir. Eğer tedavi uygulanmaz ise dişi çevreleyen dokunun enfekte olması ile apseler oluşabilir.

 

Kanal tedavisinin ardından, dişte birkaç gün hassasiyet veya çiğneme sırasında ağrı görülebilir. Bu kanal tedavisi ardından oluşan normal bir durumdur. Travma veya kanal tedavisinin bir sonucu olarak dişler kahverengi, pembe veya gri renk alabilirler. Renk bozukluğunun nedeni travma ise dişe önce kanal tedavisi yapılır ve ardından beyazlatma işlemi uygulanır. Renk değişikliği kanal tedavisinden sonra ortaya çıkmış ise diş röntgen çekilerek incelenir. Eğer kanal tedavisinde sorun yoksa beyazlatma yapılır. Aksi bir durumda öncelikle kanal tedavisi yenilenir ve ardından beyazlatma işlemine başlanır.

 

Endodonti uzmanı tarafından doğru yöntemle uygulanan kanal tedavilerinde başarı oranı %98’e varmaktadır. Kanal tedavisi ülkemizde ve dünyada bütün diş hekimleri tarafından uygulanabilen bir yöntemdir. Bu konuda lisansüstü eğitim yapmış kişilere Endodontist denir. Serbest diş hekimleri Endodontistlerle işbirliği içinde çalışırlar ve gerekli gördüklerinde yardım isteyerek hastalarının en iyi şekilde tedavi edilmelerini sağlarlar.