Diş ve Diş Eti Hastalıklarını Önlemek İçin Neler Yapılabilir ?

Ağız ve diş sağlığı için 6 ayda bir düzenli dişhekimi kontrolüne gidilmesi en önemli adımdır.

Dişlerin üzerinde biriken plak ve gıda artıkları uzun vadede tükürüğün de etkisiyle diş taşına dönüşürler. Diş taşı oluşumu günlük ağız hijyeni, beslenme alışkanlığı, tükürük yapısı gibi birçok faktöre bağlı olarak değişse de, her insan da mutlaka görülür.

Diş taşlarının mevcut olduğu bir diş yüzeyinde, ne kadar fırçalasak da, tam olarak hijyen sağlamak imkansızdır. Dişhekimi tarafından diş taşlarının düzenli olarak temizlenmesi, dişlerimizi fırçaladığımızda maksimum temizliği sağlamamamıza yardımcı olur.

Bu kontroller aynı zamanda, diş etlerinde oluşabilecek herhangi bir hastalığın erken teşhisini ve dişlerde görülebilecek çürük gelişimi için erkenden önlem alınmasını sağlar.

Unutulmaması gereken bir başka konu; yaşla birlikte ağız ve dişlerde fizyolojik doku kayıpları olacağı için erken dönemlerde yapılan düzenli dişhekimi kontrollerinde doku kayıplarının daha az olması sağlanacaktır. Diş ve çevre dokulardaki harabiyet ne kadar erken önlenebilirse, ileri yaşlar için daha fazla sağlıklı doku kalacaktır.

DİŞ ETİ HASTALIKLARI BELİRTİ VE SEMPTOMLARI

Diş eti hastalığı ağrısız gerçekleşebilir, bu nedenle aşağıdaki belirtilere dikkat etmek gerekir:

-Dişleri fırçarlarken veya diş ipi temizliğinde diş etlerinde kanamalar görülmesi.
-Diş etlerinde kızarıklık , şişlik ve hassasiyet
-Dişten uzaklaşana,çekilen diş etleri
-Ağızda kötü tat hissi ve ağız kokusu
-Dişlerde sallanma
-Protez oturuşlarında değişiklik
-Dişlerinizin birbirne olan temaslarında değişiklik
-Diş ve diş etleri çevresinde belirgin şekilde oluşan iltihaplar
-Çiğneme esnasında oluşan hafif yada keskin ağrı
-Dişlerde sıcağa ve soğuğa karşı oluşan hassasiyet

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

Gingivitis

Çok sık görülen ve aynı zamanda bu hastalıklar arasında en hafif şekilde seyreden rahatsızlık gingivitistir. Nedeni ise çoğu zaman mikrobiyal dental plaklar oluyor. Diş etlerinde ödem olması, diş etlerinin kızarması, ağızda kötü koku ve özellikle dişlerin fırçalanması sırasında kanama olması gibi belirtiler ile kendini gösteren bu rahatsızlık genellikle ağrıya neden olmaz. Kimi zaman çok hafif bir ağrı da yapabilir. Bu rahatsızlık tamamen tedavi edilebilir.

Kronik Periodontitis

Oldukça yavaş ilerleyen ve belirtilerin de son derece güç fark edildiği kronik periodontitis yine yaygın görülen rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Dişleri çevreleyen destek dokularda enfeksiyon meydana gelmesi olarak tanımlanabilecek olan hastalığın diş kemiğinin eriyerek bir cep oluşturması gibi önemli bir sonucu doğurabildiğini belirtmeliyiz.

Maalesef bu cep üzerinde bakteri ve yiyecek artıkları birikebildiği için enfeksiyon daha derin dokulara da ilerleyebilir. Bu durum diş kemiği desteğinin azalmasına yol açar. Başlangıç aşamasında ya da orta seviyede olan kronik periodontitis ameliyat dışı tekniklerle tedavi edilebiliyor ancak çok fazla ilerlemiş olması durumunda cerrahi müdahale gerekiyor. Belirtileri arasında yaygın görülenler dişlerde aralanma, sallanma,  abse oluşumu, ağız kokusu, diş eti çekilmesi ve mora yakın diş eti rengi ön plana çıkıyor.

Agresif Periodontitis

Genellikle gençlerde görülen bu rahatsızlık daha ender olarak karşımıza çıkar ancak daha şiddetli bir hastalıktır. Genetik faktörlerin önemli olduğu bu rahatsızlığın 2 farklı tipi vardır. Bunlar yerel tip ve yaygın tip olarak açıklanabilir. Yerel tipte diş etlerini etkileyen bulgular daha azdır ancak cep derinliği ve aynı zaman kemik yıkımı da daha ilerlemiş seviyede olur. Yaygın tipte klinik belirtiler de kemik yıkımı da ileri seviyedir. Bu rahatsızlığın tedavisinin kronik periodontitise nazaran daha zor olduğunu belirtebiliriz.

Nekroz Oluşturan Periodontal Hastalıklar

Nekroz dişlerin arasını dolduran üçgen şeklindeki diş etlerinin tepesinden başlayarak diş erlerinin olması olarak açıklanabilir. Kesinlikle olası en erken dönemde tedavinin yapılması gerekir çünkü aksi halde kemik erimesi neticesi ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlık tütün ürünleri kullananlarda aşırı stresli bir yaşam sürenlerde, ağız hijyenine dikkat etmeyenlerde ve AIDS rahatsızlığına sahip olanlarda yaygın şekilde görülür. En önemli semptomu ise şiddetli seyreden ağrıdır.

Diş Eti Absesi ve Periodontal Abseler

Diş etlerine yabancı cisim batması sonucunda diş etlerinde abse oluşabilir. Bu durumda diş etlerinde kırmızı renk, hassasiyet ve şişlik meydana gelir. Şayet tedavi edilmezse bu durumda periodontal cep içinde bakteri birikir ve daha derin dokuları da etkisi altına alan abseler oluşabilir. Kanama, kötü kokulu akıntı, ağrı, şişme ve diş etlerinde mora yakın renk gibi çeşitli belirtiler görülür.

Kaynaklar


https://www.colgate.com/tr-tr/oral-health/gum-disease/what-are-the-stages-of-gum-disease

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir